Ergonomie, Inrichting

Zo creëer je een moderne kantoorinrichting

1212

Tip 1: zorg voor veel daglicht

Een goed verlichte werkplek vormt misschien wel de basis van een moderne kantoorinrichting. Niet alleen bevordert daglicht de productiviteit en is het goed voor onze gezondheid, de ruimte komt veel beter tot zijn recht in natuurlijk licht dan in kunstlicht.

Zorg er daarom voor dat werkplekken maar ook overlegruimtes voldoende daglicht krijgen. Een voorbeeld is deze vergaderruimte – deze is redelijk eenvoudig ingericht, maar omdat er veel licht binnenvalt komt de inrichting veel beter tot zijn recht. Bovendien zal een vergadering in deze ruimte veel productiever zijn dan in eenzelfde ruimte met minder daglicht.

modern kantoorinrichting

Bron: Yellowtrace

Tip 2: creëer flexibele werkplekken

Moderne kantoorinrichtingen zijn vooral kenmerkend in hun flexibiliteit. Vandaag de dag wordt er niet meer alleen gekeken naar ‘dat je een werkplek hebt’, maar ook echt naar wat je aan die werkplek gaat doen. Daarom worden steeds vaker flexibele werkplekken in het leven geroepen. Grote bedrijven als Google en Unilever staan zelfs bekend om hun vernieuwende oplossingen qua werkplekken.

Het idee van dit ‘agile werken’ is het creëren van een werkomgeving die de productiviteit en effectiviteit van werknemers verhoogt, afhankelijk van de taak die ze hebben. Omdat mensen de keuze hebben hun verschillende werkzaamheden op verschillende plekken uit te voeren, neemt de efficiëntie van het werk toe.

Denk bijvoorbeeld aan verschillende werkplekken waar werknemers:

 • Zich goed kunnen focussen en concentreren
 • Prettig kunnen samenwerken
 • Een (informele) bespreking kunnen houden
 • Even kunnen relaxen
 • Privé kunnen bellen (zonder gestoord te worden of anderen te storen)
 • Inspiratie op kunnen doen/hun creativiteit gestimuleerd wordt

Door een combinatie van deze soorten werkplekken aan te bieden en hier de juiste balans in te vinden, werkt een kantoorinrichting zeer stimulerend.

moderne kantoorinrichting

Voorbeelden van hoe deze verschillende flexwerkplekken eruit kunnen zien.
Bron: Officeprinciples

Tip 3: focus op openheid en transparantie

Een moderne kantoorinrichting bestaat niet meer uit ‘cubicles’ of dikke, sfeerloze scheidingswanden. Glazen scheidingswanden zorgen wel voor een gevoel van privacy, maar door te spelen met de inrichting en glas houdt je de kantoorruimte veel opener en transparanter.

moderne kantoorinrichting

Links: traditionele inrichting met cubicles. Midden en rechts: moderne kantoorinrichtingen met meer open scheidingswanden. Bronnen: Yellowtrace (midden) en UXUS (rechts)

Tip 4: dynamische verlichting

In de wintermaanden laat het daglicht ons een klein beetje in de steek. De ochtenduren zijn overwegend donker en ook later op de middag werken we vaak al in de schemering. De meest moderne en effectieve oplossing is dynamische verlichting.

Dit type verlichting zorgt voor verschillende ‘lichtscenario’s’ in de loop van de dag, zodat je zo veel mogelijk het gevoel van natuurlijk licht krijgt. Uit onderzoek blijkt dat je met dynamische verlichting veel minder productiviteit verliest dan met bijvoorbeeld standaard tl-verlichting.

Moderne kantoorinrichting

Dynamische verlichting op verschillende momenten van de dag: van koel tot warm.
Bron: dmlights

Tip 5: go green

Deze tip is enigszins dubbelzinnig. Allereerst is het goed om je kantoor te voorzien van bloemen en planten. Hiermee verbeter je ieders stemming en draag je bij aan een schone lucht op kantoor. Let echter wel op dat iemand deze bloemen en planten ook daadwerkelijk verzorgt en vervangt wanneer nodig, anders heeft het eerder een negatief effect.

Maar ‘meer groen’ in een moderne kantoorinrichting betekent ook meer milieuvriendelijke oplossingen en een toename in duurzaamheid. Een aantal ideeën voor een duurzaam kantoor:

 • Ledverlichting
 • Duurzame kantoorartikelen, zoals gerecycled papier, met FSC-keurmerk
 • Minder printen
 • Eerlijke koffie en thee met een EKO of UTZ keurmerk
 • Het licht uitdoen als je weggaat
 • Zuiniger omspringen met computers en andere IT-oplossingen

Moderne kantoorinrichting

Bron: Archdaily

About the author / 

Mart