Ergonomie, Productiviteit

De gezondheidseffecten van verstelbare bureaus

112

Door staand te werken, in plaats van te zitten, kun je in vier jaar tien kilo afvallen. Maar alleen als je niet tegelijk meer gaat eten. Dat bericht het medische vakblad European Journal of Preventive Cardiology 1. Door het staan verbrand je per uur 0,15 calorie meer. Dat telt uiteindelijk flink op.

Voor staan zijn meer spieren nodig dan voor zitten. Om de stabiliteit van het bovenlichaam te garanderen moeten vooral in het middel en de benen meer spieren worden aangespannen. Wordt bij het bureau ook nog een loopband op trampoline geïnstalleerd, dan gaat het calorieverbruik natuurlijk nog verder omhoog.

De conclusie dat je flink kunt afvallen door staand te werken, trekken onderzoekers van de Amerikaanse Mayo Clinic na een zogenoemde meta-studie. Daarbij bekijken wetenschappers de data van eerdere studies. In dit geval 46 eerdere onderzoeken en experimenten, met in totaal 1200 deelnemers.

Dat we meer van onze kont af moeten komen tijdens het werk is al langer bekend. Uit onderzoek is al eerder gebleken dat mensen creatiever worden en beter samenwerken als ze staand vergaderen. Deze samenkomsten duren dan ook minder lang, wat weer goed is voor de productiviteit van de organisatie.

Ook hebben wetenschappers eerder een link ontdekt tussen dagenlang zitten en chronische ziekten. Veelzitters hebben vaker last van kanker, diabetes, hartziekten en hoge bloeddruk. Vooral de kans op het hebben van diabetes stijgt met een dagelijkse zittijd van meer dan 6 uur flink. Veel kantoormensen komen daar makkelijk aan. Vooral omdat ze ’s avonds ook nog op de bank ploffen om televisie te kijken.

Veel aanbieder van kantoormeubelen maken tegenwoordig verstelbare bureau’s, waar je ook staand aan kan werken. Er zijn zelfs modellen die via je smartphone werken en nagaan wanneer je genoeg hebt gezeten. Dan komen ze langzaam omhoog, zodat je wel moet gaan staan om verder te kunnen werken.

About the author / 

Mart