creatief denken
Inrichting

Is creativiteit te creëren?

911

Creatieve kantoorinrichting

“De ruimte heeft invloed op wat je doet”

Dit artikel gaat over hoe de inrichting op de werkvloer de creativiteit van de werknemers beïnvloed en hoe je daarbij de creativiteit kunt stimuleren. Neem bij het lezen van het artikel en bij het inrichten van de werkplekken op het kantoor, het volgende als eerste in acht: Geeft de werknemers inspraak bij het inrichten.  Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat werknemers veel beter functioneren, als ze zelf hun plekje hebben kunnen kiezen en zelf mee hebben mogen denken.

Stimuleren van creativiteit op de werkvloer

Creativiteit wordt beïnvloed door de kantoorinrichting. De kantoorinrichting moet dus de creativiteit op de werkvloer beïnvloeden.

Laten we eerst kijken naar de definitie van creativiteit. Creatief betekent letterlijk: “scheppend,” Een creatie uit een scheppende Geest. Hierbij horen woorden zoals, vindingrijk en origineel. Maar hoe stimuleer je die geest?

Een kind leert lezen in een geletterde omgeving, leren lezen gaat niet zonder letters. Zo werkt het ook met creativiteit. Mensen worden namelijk creatiever in een creatieve en daarop afgestemde omgeving. Dus lezen, stimuleert tot lezen en creatie stimuleert tot creativiteit.

Hoe creëer je nu een creatieve werkomgeving?

Ik leg dit uit door middel van drie punten

  • Materiele omgeving
  • Levende omgeving
  • Eigen omgeving

Materiele omgeving

Creativiteit van een ander

Onder materiële creativiteit, verstaan we de ruimte en indeling die niet leeft, maar die door de scheppende geest van een ander zijn ontstaan. Het gaat hier om de mooie design stoel, de gekleurde muur, de plantenbak met die speciale vorm en de foto’s aan de muur.. Door omgeving, de kleuren, het design en kunst worden mensen geprikkeld om zelf creatiever na te gaan denken. De uitstraling van de ruimte en herkenbaarheid van de waarden van het bedrijf in de inrichting, stimuleren innovatie en creativiteit. Ook wordt creativiteit bevorderd door een excentrieke aparte omgeving en in een omgeving waar er plaats is om je af te sluiten. Mensen zeggen vaak in een rustige en steriele omgeving beter te functioneren, maar onderzoek heeft uitgewezen, dat mensen juist creatiever werk leveren, als ze in een meer ingevulde omgeving werken, zolang het maar rustig is.

Tot slot bestaan er theorieën die beweren dat muurdecoratie en schilderijen ook invloed hebben op de creativiteit. Dit is niet bewezen. Wat wel bewezen is, dat foto’s en tekeningen van de natuur wel effect hebben. Of geluid invloed heeft op de creativiteit, is nog niet geheel duidelijk. Geluid kan zowel positief als negatief effect hebben.

Levende omgeving

Creativiteit vanuit de natuur, het levende

Planten op het kantoor verhogen de winst! (Craig Knight, psycholoog aan de University of Exeter)

Onder het levende verstaan we de planten, maar ook zonlicht. Planten hebben een goed effect op de werkprestaties met bijna 50 procent. Dit resultaat komt uit een onderzoek door wetenschappers aan de University of Exeter en Indoor Garden Design.

Logisch, omdat de mens zelf een natuurlijk wezen is. De positieve invloed van de natuur, komt namelijk door de gevarieerde vormen van de planten en bloemen. Onze ogen zijn evolutionair daaraan gewend, waardoor het ontspannend werkt. Dit geldt niet alleen voor planten binnen. Agnes van den Berg, hoogleraar van de Rijksuniversiteit in Groningen, zegt dat de economie veel baat zou hebben bij groene tuinen op het kantoorterrein. De groene omgeving, ook buiten zou stress minder maken en de concentratie verhogen. Planten hebben dus een positief effect op de productiviteit, vooral op de taken die beroep doen op de creativiteit. Een wandeling in de pauze kan ook geen kwaad!

Daarnaast is het belangrijk dat er zonlicht naar binnen schijnt, want zon geeft warmte en energie! Iemand met een creatieve taak, zal altijd een lichte kantoorruimte kiezen. Licht heeft namelijk invloed op de gemoedstoestand. Als we werken in een omgeving vol natuur, zal de natuur je ook inspireren en bijdragen tot creativiteit.

Eigen gecreëerde omgeving

Creativiteit vanuit jezelf

Tot slot is het heel belangrijk om je eigen creativiteit naar buiten te brengen op je persoonlijke werkplek. Je eigen creaties liggen namelijk heel dicht bij jezelf en zijn een goede opstap naar je volgende creaties. Dit wordt ook wel de zone van de naaste ontwikkeling genoemd. Daarnaast is het belangrijk dat je je veilig voelt op de plek, omdat veiligheid een van de belangrijkste voorwaarden is, voor het optimaal kunnen functioneren.

 

 

Geschreven door: Joëlle Vermeulen

 

About the author / 

Maxim