Productiviteit

Heeft muziek invloed op je werkprestaties?

602

Verbeter je werkprestaties doormiddel van muziek! Dit moet je lezen!

 

Muziek op de werkvloer.. Een zegen of een vloek?

Heeft muziek invloed op je werkprestaties?

De ruimte waar ik werk op het kantoor, is altijd gevuld met muziek. Vaak wordt er tijdens de dag regelmatig ook nog eens gewisseld van stijl, omdat eeuwige herhaling soms best op de zenuwen kan werken (de diamant van Riannah geloof ik nu inmiddels wel). Ik merkte dat elke muziekstijl die ik aanzette een ander effect op mij heeft. Ik besloot dit te gaan onderzoeken en ik ben veel theorieën tegen gekomen die niet echt overeen kwamen. Door middel van dit artikel, wil ik mijn ondervindingen delen.

 

Espresso of sigaret?

 

“Gebruik muziek als een espresso of een sigaret. Het is zelfmedicatie voor je arousalniveau”

 

Laat ik eerst uitleggen wat het woord arousal betekent. Arousal is een weksysteem: toestand waarin de zintuigen van iemand openstaan voor invloeden van buitenaf.

Je zou dus kunnen zeggen dat je zelf muziek kunt toedienen, die zelf nodig vind. Muziek heeft namelijk dergelijk invloed op je werkprestaties. Zo kan vrolijke muziek je opgewekt maken en rustige muziek je kalmeren. Wil je de oppeppende espesso of de rustgevende sigaret?

Zorg wel dat je muziek luistert, waarbij je niet actief hoeft te luisteren. Actief muziek luisteren en concentreren, concurreren met elkaar. De hersenen krijgen het drukker met verwerken van alle prikkels en dat zorgt op den duur voor vermoeidheid.

Toen ik op zoek was naar een antwoord, op de vraag of muziek invloed heeft op je werkprestaties,  vond ik veel artikels die verschillende oordelen hierover uitspraken. Maar als de meningen zo ver uit elkaar liggen, was ik misschien op zoek naar het antwoord op de verkeerde vraag. Muziek kun je namelijk niet in een hokje plaatsen en ook niet over een kam scheren. Ik kwam op de volgende vraag: Welke muziek heeft goede invloed op onze werkprestaties en welke muziek werkt juist tegen? Guido Band, universitair hoofddocent cognitieve psychologie van de universiteit in Leiden, deed onderzoek naar effecten van lawaai op emotie en cognitie. De aanwezigheid van geluid bevorderd volgens hem niet alle prestaties. Daarnaast hoeft het niet altijd om muziek te gaan. Het geluid van vogels of de zee kunnen ook invloed hebben. Hier wil ik het over hebben in een volgend artikel.

 

Routinemuziek

 

Muziek die je vaak luistert, laten we het routinemuziek noemen, kan een prima effect hebben. Je luistert niet gefocust en je bent ook niet benieuwd hoe het liedje afloopt, want de tekst heb je al zo vaak gehoord. Maar gaan we het hebben over muziek die heftige emoties oproept, bijv. het lied die werd gedraaid bij een begrafenis, verlies je alle concentratie.

Bij routineklussen is andere muziek ook prima, want mensen die zich lekker voelen, werken harder door. Stilte kan namelijk op veel mensen een negatief effect geven. Ze vinden dat saai en gaan dan juist alle kanten opkijken.

 

Voordelen muziek op de werkvloer

 

  • Tijdens het werk wordt een gedeelte in je hersenen niet benut. Dit gedeelte kan aan andere dingen gaan denken en afdwalen. Wanneer je naar muziek luistert volg je onbewust het ritme en komt de melodie binnen. Je houdt zo het “latere Brain” bezig.
  • Muziek beïnvloedt je stemming. Je kunt bij een saaie klus vrolijke muziek aanzetten, waardoor de klus aangenamer wordt.

 

 

Muziek tips op je werk

 

  • Luister naar liedjes zonder tekst. Je hersenen proberen namelijk onbewust de woorden die je hoort, te verwerken, of luister naar muziek waar je de taal niet van kent.
  • Liedjes met een gelijkmatig ritme zijn aan te raden. Dit kost energie, want je hersenen proberen te raden wat erna komt.
  • Luister niet de hele dag door muziek. Door te veel muziek kun je je concentratie ook verliezen.
  • Zet de radio ver weg, om doorspoelen te voorkomen.
  • Zet je favoriete muziek op tijdens routine werk.
  • Zet Routinemuziek aan, bij werk waar concentratie voor nodig is.

 

 

Welke muziek luister je bij welke bezigheid?

 

Beethoven en wiskunde

Bij wiskundige taken helpt klassieke muziek, zoals Beethoven, met 60-70 beats per minuut. Je kunt hierdoor langer door gaan en meer info onthouden.

 

50- 80 beats bij Logisch denken

Linker helft van de hersenen wordt gebruikt om informatie te verwerken en problemen op te lossen.

Mirrors van Justin Timberlake zorgt voor kalmerend effect op het geheugen dat bevorderlijk is voor het logische denken. Hierdoor kun je beter informatie terug halen.

 

Rock en Pop voor creatief denken

Rechter hersenhelft wordt gebruikt om talen te leren en om creatieve gedachten te produceren. Emotionele rock en popmuziek zorgen voor een uitgelaten staat.

 

Muziek werkt op de werkvloer!

 

U bent er inmiddels wel achter dat verschillende soorten muziek, verschillende effecten hebben op mensen. Maar wat betekent dit voor de werkvloer?

  • Zet mensen met totaal verschillende functies niet bij elkaar in één ruimte. Als dit wel het geval is, is het beter om apart oordopjes uit te delen en de radio uit te laten.

 

  • Laat werknemers zelf beslissen wat ze willen luisteren, ze weten namelijk zelf het best wat ze prettig vinden.

 

  • Leg uw collega’s uit dat het goed is dat zij muziek luisteren die bij de gemoedstoestand en de activiteit hoort. Experimenteer met elkaar en noteer de bevindingen. Muziek kan enorm bijdragen aan een beter werkklimaat!

About the author / 

Maxim