Samenwerken

Winden op de werkvloer.. Geef ik GAS of houd ik in?

437

“Een wind inhouden is niet gezond..”

 

Pffffrrrrrpppff Oeps een poepje!

De timing van een luchtverplaatsing is niet altijd in de hand te houden. Geloof me, ik spreek uit ervaring!  Tijdens de eerste dag bij mijn nieuwe werkgever, werd ik gevraagd een aantal formulieren in te vullen. Ik ging zitten aan de aangewezen tafel en boog mij over de papieren. De vriendelijke teamleidster bood mij een pen aan. De pen viel op de vloerbedekking, waarop ze zonder aarzelen bukte om de pen te pakken. Op dat moment hoorde ik een zwachte luchtverplaatsing met een hoge piep. Ik draaide mijn ogen weg naar het raam, kuchte en deed alsof ik niets gehoord. Ongemakkelijk… Wat moest ik doen? Het heel “luchtig” opvatten en een grapje maken? Ik besloot snel de papieren te tekenen en te proberen ergens anders aan te denken… Ongemakkelijk.. Dat kun je wel stellen..

Hoe zit het met ons Nederlanders?

70% laat winden in het bijzijn van de partner

40% Laat winden in het bijzijn van de kinderen

14% Laat winden in het bijzijn van vrienden

12% Laat winden in het openbaar vervoer

Maar hoe ga je hier nu mee om op de werkvloer? Is het beter om een alles in te houden en met de zogenaamde ballonbuik naar huis te gaan, of mag een klein wintje af en toe wel?

Laten we dan eerst beginnen met een beetje achtergrondinformatie. Tijdens het verteren van het voedsel, maakt je lichaam 0,5- 1,5 liter gas aan. Dit komt door het doorslikken van lucht tijdens het eten,  gasvorming door darmflora en de bloedsomloop. Die gas moet er uit… Gemiddeld laten mensen 12- 25 windjes per dag, afhankelijk van wat je eet, omdat bij het verteren van voedsel de gassen vrij komen. Producten waarvan je gaat winden, zijn koolzuurhoudende dranken, koolsoorten en peulvruchten.

Oorzaken van winden

Winden kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Te veel lucht slikken, door roken, kauwgom, niet goed kauwen, spanning en stress
  • Eten of drinken van middelen die veel lucht bevatten, zoals bier, brood, frisdrank enz. Vaak geven dierlijke eiwitten en stinkende lucht.
  • Door bepaalde medicijnen
  • Door klachten en aandoeningen m.b.t. het verteringsstelsel

 

Soorten winden: Rot of Zuur, Hard of Zacht?

Winden zeggen veel over het eetgedrag. In princiepe ruikt een wind niet, maar kan hij gaan ruiken door twee oorzaken:

Rotte lucht: slechte eiwitvertering door te veel dierlijke eiwitten

Zure lucht: Door te veel suiker, ontstaat er gisting in de darmen

Harde wind: slechte koolhydratenvertering

Zachte wind: vetverteringsprobleem

 

Houd je wind niet in!

Winden laten op de werkvloer is geen pretje, al is het heel gezond. Je lichaam neemt op die manier afstand van schadelijke gassen. Als deze gassen weer in je bloedbaan komen, kunnen ze vervelende hoofdpijnen veroorzaken.  Een wind inhouden is dus niet goed voor je gezondheid! Niet te vaak doen dus!

Maar hoe ga je hier mee om op de werkvloer?

 

Oplossingen

Een aantal tips om minder te gaan winden

  • Let op je voeding, vermijdt voedingsmiddelen met veel lucht, koolzuur, kolen, peulvruchten en sterke kruiden
  • Zorg dat je minder lucht binnen krijgt, door geen kauwgom te kauwen, niet te roken en door goed te kauwen op je eten.
  • Veel water drinken
  • Minder stress en goed slapen

 

Winden tijdens werktijd?

Allereerst is het balangrijk dat je je eigen windgedrag kent. Weet je dat jouw winden niet stinken en niet hoorbaar zijn, kun je best af een toe een windje laten. Weet je van jezelf dat je flink kunt knetteren of de winden zeer onaangenaam ruiken, is het beter om af en toe een windpauze in te lassen. Zo hebben anderen vaak een rookpauze, dus helemaal niet gek. Misschien is het ook niet gek om van plek te veranderen en een plaats dicht bij het raam te vragen.

 

About the author / 

Maxim