“Communiceren wordt meer, denken wordt minder en de productie gaat achteruit. Stilte en rust zijn ver te zoeken.”
De kantoortuin
Welkom in de kantoortuin! Tim, die al een kwartier aan de telefoon zit, Lieze die haar nieuwe hakken showt aan een collega, Jan die constant met zijn pen tikkende geluiden maakt, Paul die zijn muziek harder zet, Marlies die drie keer op een ochtend koffie haalt en Daan en Joris die altijd aan het discussiëren zijn. En dan nog die handige smartphone die heel de dag door ook nog je aandacht vraagt. Nieuwe technieken en kantoortuinen, het wordt er niet rustiger op!
Eindeloze interrupties
Kantoortuinen zijn het leven ingeblazen met het idee om de samenwerking te stimuleren op de werkvloer. Dit zou leiden tot meer communicatie en betere relaties met de collega’s. Het tegendeel is waar. Er zijn weinig tot geen studies die de positieve effecten van deze manier van werken aantonen. Zo kan het kloppen dat de samenwerking beter wordt, maar zitten er tegelijkertijd ook veel haken en ogen aan. Door constant onderbroken te worden en constante wisseling van activiteiten gaat er veel tijd verloren en worden er meer fouten gemaakt. Hoogleraar kunstmatige intelligentie Taatgen: ‘als je wordt onderbroken, verdwijnt de informatie in het werkgeheugen. Keer je terug naar taak één, dan moet je reconstrueren uit je langetermijngeheugen.’ Is het kantoortuin idee eigenlijk wel een verbetering?
Geluidsoverlast
Het grootste probleem is het geluid. Mensen raken gestresst en kunnen zich veel minder concentreren op hun werk. Dit komt doordat ze afgeleid worden door collega’s die rond lopen en gesprekken voeren. Lawaai op de werkvloer zou zelfs ziek kunnen maken volgens de Duitse voorzitter van Duitse bedrijfsartsen, Wolfgang Panter. De drukte zou kunnen leiden tot een hoge bloeddruk, hoofdpijn en concentratieproblemen.
Privacy
Daarnaast vinden veel mensen het niet prettig als anderen mee kunnen luisteren en op hun scherm kunnen meekijken. Zij voelen zich bekeken en gecontroleerd. Persoonlijke e- mails kunnen niet geopend worden, omdat je bang bent dat iemand meeleest en telefoongesprekken worden ook steeds lastiger, omdat je bang bent voor de reactie van je collega. Dit draagt niet mee aan een open sfeer. Een gepersonaliseerde afgeschermde werkplek heeft een positief effect op het welzijn van de werknemer. Het gevoel van veiligheid en identiteit op je werkplek zorgt voor minder stress.
Ziekteverzuim
Werknemers in kantoortuinen melden zich vaker ziek. Dit zou te maken kunnen hebben met het besmettingsgevaar, omdat in een ruimte bacteriën sneller overgeven kan worden. Maar niet alleen de hygiëne wordt gezien als een reden. Door het geluidsoverlast melden mensen zich sneller een dagje ziek om te ontsnappen aan de rumoerige tuinen. Even op adem komen.
Smartphones
Wat gebeurt er? Ping! Een appje, een e- mail, een facebook bericht. Je aandacht wordt even onderbroken en voor dat je het weet zit je midden in een groepsgesprek over oma’s gebroken been. Het multitasken is heel gewoon voor ons geworden, maar vergt onwijs veel van onze kostbare tijd. Zoals ik al zei eerder in dit artikel is de wisselingen tussen activiteiten tijd.
Waar is de controle?
De controle over je eigen werkplek is ver te zoeken. Niets is zo irritant als de herrie van een ander, de de geur van de macaroni van je collega en de hoge temperatuur, om de ander tevreden te stellen. Het geluid, de luchtjes, de temperatuur, niets kun je meer zelf bepalen. We blijven communiceren en praten, maar de rust en concentratie zijn verdwenen.
Lees 10 tips voor een rustige werkdag voor handige tips om een ongestoorde werkdag te creëren.