snoepen op de werkvloer
Inrichting, Productiviteit

Slanker werken -SLIM BY DESIGN-

209

Afvallen doe je door je werkomgeving anders in te richten

 “Afvallen doe je door de verleiding weg te nemen en niet door  eindeloos strijden.” 

Je kent het wel. De snoep pot op je bureau, de fris- en snoepautomaten in de hal en de overvolle kantine vol lekkere hapjes. Allemaal verleidingen waar wij elke dag mee geconfronteerd worden. We eten door en besluiten een abonnement op de sportschool te nemen, om ons schuldgevoel weg te sporten. Maar zijn er geen gemakkelijkere manieren om fit te blijven? Pak uw lijnpogingen eens anders aan: verander je (werk)omgeving!

 

Eten doe je met je ogen

Volgens de Amerikaanse Psycholoog Brian Wansink, (Professor of Marketing) geeft dat een beter resultaat dan eindeloos sporten en intensieve lijnprogramma’s. In zijn nieuwe boek “Slim by Design” legt hij uit dat je niet slank blijft door de waanzinnige wilskracht of het strakke sportschema, maar door eenvoudig weg je (werk)omgeving te veranderen en aan te passen.

Eten doe je niet alleen met je mond, maar ook met je ogen. Zo heeft hetgene wat wij zien, effect op het gevoel in je maag. Op een groot bord kan een hapje heel klein lijken en op een klein bord lijkt hetzelfde hapje veel groter. Zo heb je een verzadigder gevoel, nadat je een klein bord hebt leeggegeten. Daarnaast kan het zien van eten een gevoel van trek geven die er niet is. Zo wordt er meer gesnoept, uit gewoonte en omdat het snoepgoed binnen handbereik ligt.

 

Het “snoeppot” onderzoek

Wassink deed een onderzoek met een snoep pot. Met verborgen camera’s wilde hij er achter komen of afstand invloed heeft op het toegeven aan de verleiding. Hier kunnen we dus uit opmaken dat er sneller gegeten wordt, zodra snoep voor het grijpen ligt en goed gezien kan worden. Zien maakt de persoon tot eten!

Pot in de bureaulade                                                 3 snoepjes per dag

Doorzichtige pot op bureau                                    9 snoepjes per dag

Dichte pot op bureau                                                7 snoepjes per dag

Pot op tafel 1,80 meter verderop                           4 snoepjes per dag

 

Richt je werkplek gezonder in

 

 

  • Zet nooit een snoep pot op je bureau, zorg dat de pot minstens 2 meter van je bureau afstaat
  • Neem geen pot die door zichtbaar is, zodat je de snoepjes niet kunt zien
  • Richt uw werkplek zo in, dat je zo min mogelijk wordt geconfronteerd met eten. Denk hierbij ook aan foto’s op de muur.
  • Zorg dat fruit of eventueel groente snacks binnen handbereik liggen, als u vaak trek heeft tijdens werkuren
  • Drink groene- of kruidenthee. Zo loop je wat vaker en daarnaast is het goed voor je. Het vermindert namelijk je hongergevoel en het houdt je vochtgehalte op peil, wat ook een goed invloed heeft op je hersenen. Meer informatie daarover vindt u hier  
  • Probeer om niet achter je computer te lunchen. Op deze manier eet je niet bewust, waardoor je minder snel een verzadigd gevoel hebt, waardoor je meer wilt eten
  • Als je onregelmatig werkt, zorg dan dat je zo vaak mogelijk eten van thuis meeneemt, neem voedsel met zo min mogelijk suikers en vermijdt vette en pittige voeding

 

 

About the author / 

Maxim